Dolandırıcılık Suçu

1) NEDİR?
Failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatması, mağdurun zararına olarak kendisine veya başkasına haksız bir yarar sağlamasıyla oluşur. 
2) ZAMANAŞIMI, HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE?
Dolandırıcılık suçu için şikayet süresi yoktur. Ancak suçun en basit halinde dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan en geç 8 yıl içinde şikayetin savcılığa bildirilmesi gerekir.
3) ŞARTLARI?
Fail tarafından hileli hareketler icra edilmelidir.
Failin hileli davranışları mağduru aldatabilecek nitelikte olması gerekir. 
Suç teşkil eden fiil nedeniyle bir zarar ortaya çıkmalıdır.
4) NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK HALLERİ?
Dinin istismar edilmesi, Kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanılması, Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından faydalanılması, Kamu kurum veya kuruluşlarının araç olarak kullanılması veya bu kurumların zararına işlenmesi, Basın-yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıklardan yararlanarak işlenmesi, Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması, Ticari faaliyet sırasında işlenmesi, Serbest meslek sahibinin mesleğine duyulan güveni kötüye kullanarak işlemesi, Sigorta bedelini almak maksadıyla işlenmesi.
5) CEZASI?
Basit dolandırıcılık suçunda fail 1 yıldan 5 yıla hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Nitelikli dolandırıcılık suçu işleyen fail, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
6) CEZAYI ARTTIRAN HALLER?
Üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenen dolandırıcılık suçlarında
Suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen dolandırıcılık suçlarında
7) GÖREVLİ/ YETKİLİ MAHKEME?
Dolandırıcılık suçunun basit hali bakımından görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Nitelikli haller bakımından ise görevli mahkeme ağır ceza mahkemeleridir.
Davaya bakmakla yetkili mahkeme suçun işlendiği yer mahkemesidir.