Araç Değer Kaybı Tazminatı

1) NEDİR?
Değer kaybı, en basit tabirle trafik kazaları sonrasında aracın değerinde meydana gelen azalma olarak ifade edilebilir. Araç değer kaybı ; trafik kazası sonrası hasar alan ve hasar sonrası onarılan bir araç ne kadar iyi onarılırsa onarılsın kazaya karışmış olması sebebiyle piyasa değerinde mutlaka azalma oluşacaktır. Yani aracın kaza önceki fiyatı ile kaza sonraki fiyatı arasındaki farkın tazmini sağlanacaktır.
2) ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NEDİR?
-Çift taraflı kaza olmalı
-Kazada tam kusur olmamalı (%100)
-Araçta bir hasar oluşmalı ve onarılmalı
-Onarılan parçalar daha önce başka bir kaza nedeniyle onarılmamış olmalı
3) TAZMİNAT ALMAK İÇİN KM SINIRI VAR MIDIR?
Anayasa Mahkemesi , 9 Ekim 2020 tarihinde vermiş olduğu karar ile Değer Kaybı Hesaplama formülünü ve 160 bin km sınırını kaldırmıştır.
4) HANGİ ARAÇLARDAN DEĞER KAYBI TAZMİNATI ALINAMAZ?
Zırhlı ve paletli toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, itfaiye araçları ve yabancı plakalı araçların karıştığı kazalarda hasar sebebiyle sayılan araçlar değer kaybı talebinde bulunulamayacaktır.
5) ZAMANAŞIMI SÜRESİ VAR MIDIR?
Araç değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlamaktadır.
6) ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI KİME KARŞI AÇILIR?
-Kazaya sebebiyet veren kişiye,
-Aracın ruhsat sahibine,
- Kusurlu olan karşı aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısına açılmaktadır. 
7) GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME?
Dava , kazaya sebebiyet veren kişi veya aracın ruhsat sahibi kişiye karşı açılacaksa görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleri iken; karşı tarafın, Sigorta Şirketi olması halinde ise görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir.
Genel yetkili mahkeme ise davalı tarafın yerleşim yeri mahkemesidir.
8) TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU SÜRECİ VE AVANTAJLARI?
Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurabilmek için öncelikle ilgili sigorta şirketine yapılan başvurunun sonucunun yetersiz olması ya da 15 gün içinde ilgili sorunun çözülememiş olması , şikayet eden tarafın dava yoluna gitmemiş olması gerekir.
Eğer Sigorta Tahkim Kurulu'na yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, hakkında başvuru yapılan sigorta şirketi zararı ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya kalır. Uyuşmazlık  tutarı, 5.000 TL'ye kadar olan hakem kararları kesindir ve onlara karşı itiraz edilemez. Uyuşmazlıkların Sigorta Tahkim Komisyonu'nca incelenmesinin en önemli avantajı, konusuna göre en fazla 4 ay içerisinde sonuca kavuşturulacak olmasıdır.