İdarenin, özel mülkiyete konu bir taşınmaza, kamulaştırma usullerine aykırı olarak fiilen veya hukuki bir işlemle el koymasıdır.
1. Fiili El Atma
İdarenin özel mülkiyete konu taşınmaza, kamulaştırma usullerine uymadan zilyedine geçirmesi suretiyle bedelsiz bir şekilde el koymasıdır.
2. Hukuki El Atma
İdarenin kamu yararı gerekçesiyle özel mülkiyete konu taşınmazla ilgili karar alarak taşınmaza hukuken el koymasıdır.
Kamulaştırmasız el atma halinde açılacak davalar: mülkiyete tecavüzün önlenmesi veya haksız fiil neticesinde meydana gelen zararın tazmini davasıdır.
Fiili veya hukuki el atılan taşınmazın bedelinin idareden tahsil edilebilmesi için, taşınmazın tapuya kayıtlı olması ve bedel/tazminat davasının tapu sahibi (tapu sahibi malik vefat etmiş ise mirasçıları ) tarafından açılması gerekmektedir.
Fiili el atmada görevli ve yetkili mahkeme gayrimenkulün bulunduğu yer asliye hukuk mahkemeleridir. Hukuki el atmada görevli mahkeme ise idare mahkemeleridir.
Kamulaştırmasız el atma davaları usul açısından eda davası olup belirsiz alacak davası veya kısmi dava şeklinde açılabilir.(kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz oranının uygulanması gerekir.)