Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davaları

Trafik kazalarında bedensel ve malvarlığı zararları oluşmaktadır. Bedensel zararları, ölüm ve yaralanma oluştururken ; malvarlığı zararlarını ise üçüncü kişilerin mülkiyetinde olan ev, araba gibi mallarında meydana gelen zararlar oluşturmaktadır. Bu zararların giderilmesi amacıyla ise zarara uğrayan kişiler tarafından maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Davasında Hangi Zararlar İstenebilir?
(yaralanan şahsın bizzat kendisi talep edebilir.)

Manevi Tazminat,
Her türlü tedavi gideri,
Yaralanan kişinin kazanç kaybı,
Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasında Hangi Zararlar İstenebilir?
(ölen kişiden yaşarken destek alan herkes [ölen evliyse eşi ve çocukları, bekar ise anne ve babası] [nişanlı, amca, kardeş vs. yakınları destek aldığını ispat ederse] talep edebilirler.)

Manevi tazminat,
Ölenin her türlü cenaze gideri,
Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri,
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Trafik kazası neticesinde ölüm, yaralanma veya herhangi bir malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde kimlere karşı tazminat davası açılabilir:

Aracın Sürücüsü
Aracın Sahibi
Aracın İşleteni
Sigorta Şirketi

Zamanaşımı Süresi :

Trafik kazası nedeniyle zarar görenin, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlayacak 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Zarara uğrayan, faili ve zararı daha geç öğrense bile her durumda fiilin işlenmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusu olacaktır.

Görevli Mahkeme / Yetkili Mahkeme

Asliye Hukuk Mahkemesi - Asliye Ticaret Mahkemesi (sigorta yapan şirkete açılacak ise)
Davalılardan herhangi birisinin ikametgah mahkemesi-Trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi- Zarar görenin, yani davacının ikametgahı mahkemesi-Trafik sigortası şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi